יפוי כח מתמשך
הסכם "ייפוי כוח מתמשך" נועד להוות חלופה ל"מינוי אפוטרופוס", והוא מאפשר לכל אדם לקבוע את מי הוא רוצה למנות לטפל בענייניו ולקבוע החלטות בעבורו בעתיד, במקרים של התדרדרות בריאותית, אובדן כשירות קוגניטיבית לקבל החלטות בעבור עצמו, בריאותו ומצבו הכלכלי. אובדן כשירות קוגניטיבית עלול לנבוע עקב מחלות קוגניטיביות כגון: דמנציה, אלצהיימר, מחלות זקנה, הפרעות נפשיות וכדומה.
החופש להחליט
עד שנת 2017, במצבים בהם אדם איבד את כשירותו הקוגניטיבית, הוא היה מחויב במינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט. בניגוד לייפוי כוח מתמשך, במסגרת האפוטרופסות, הקביעה מי האפוטרופוס אשר יחליט בנוגע לגורלו של האדם, לא נעשית על ידי האדם עצמו אלא על ידי בית המשפט שמחליט בעבורו. מטבע הדברים, נטילת היכולת מאדם לקבל החלטה בנוגע לחייו, פוגעת אנושות בחופש האדם, ברצונותיו ובזכויותיו, שמאבד את היכולת להשפיע על חייו.
הסכם ייפוי כוח מתמשך, מעניק את השליטה בידי האדם בעודו צלול וכשיר לבחור ולהחליט בנוגע לחייו האישיים. כך למעשה, האדם יכול לקבוע על פי רצונו מי ינהל את ענייניו, כיצד ינוהלו ענייניו הכלכליים, הבריאותיים, המשפחתיים והאישיים.
בנוסף, ייפוי כוח נחשב להסדר משפטי גמיש שניתן לערוך בו שינויים בהנחיות בכל עת. מדובר בכלי משפטי מהפכני שמותיר את השליטה בידי הפרט, כל עוד הוא צלול להחליט בנוגע לעתידו.
מי זכאי לייפוי כוח מתמשך?
- כל אדם אשר מעוניין להחליט מבעוד מועד מי יחליט בעבורו החלטות בעתיד, כשיגיע לאובדן כשירות קוגניטיבית.
- על האדם הממנה להיות כשיר קוגניטיבית בעת חתימה על ייפוי הכוח המתמשך ולהבין את משמעותו
מה חשוב לציין בייפוי כוח מתמשך?
- אדם יכול לקבוע הנחיות בנוגע למועד כניסת ייפוי הכוח לתוקף ולמועד פקיעתו.
- במסגרת ייפוי כוח מתמשך על האדם לפרט באילו עניינים מוסמך מיופה הכוח לטפל בשמו כגון: עניינים אישיים, עניינים בריאותיים, עניינים כלכליים ועוד.
על מנת לערוך ייפוי כוח מתמשך, חשוב להסתייע בעו"ד מוסמך שעבר הכשרה ייחודית לייפוי כוח מתמשך. לאחר חתימה על הסכם ייפוי כוח מתמשך יש להפקיד אותו בידי האפוטרופוס הכללי.
תנאי כניסה לתוקף
- כניסת ייפוי הכוח לתוקף תהיה במועד שבו האדם הממנה אינו כשיר קוגניטיבי
- במידה והאדם הממנה קבע תנאים מפורשים בנוגע לכניסת ייפוי הכוח לתוקף, הרי שבתנאים אלו ייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקפו.